O dygestorium

Praca w laboratorium wymaga zwrócenia uwagi na wiele kwestii. Co za tym idzie, konieczne jest zaopatrzenie się w odpowiedni sprzęt. Dobrym przykładem jest dygestorium (wyciąg laboratoryjny).

Co określa się wyciągiem laboratoryjnym?

Zastanawiasz się nad tym, co określa się wyciągiem laboratoryjnym? Chodzi o przeszkloną komorę, która ma kształt dużej szafy. Można też do tego dodać zaopatrzenie w wydajny wentylator, który nieustannie wydmuchuje powietrze poza teren laboratorium. Jeśli chodzi o zadania dygestorium, podstawowy cel to zapobiegnięcie sytuacji, w której szkodliwe substancje wydostają się do atmosfery (należy przez to rozumieć m.in. trucizny czy niezbyt przyjemnie pachnące gazy). Nie wolno też zapominać o ochronie przed wystąpieniem pożarów i eksplozji.

Być może pojawiło się pytanie, co wiadomo na temat zastosowania dygestoriów? Sprawa jest prostsza, niż wielu osobom może się wydawać — dygestoria wykorzystuje się w laboratoriach (chemicznych, biologicznych, analitycznych) i w przypadku pewnych rodzajów produkcji przemysłowej.

Kiedy dygestorium jest zgodne z obowiązującymi normami?

Dygestoria muszą spełniać pewne normy. Jakie to normy? Sprawa przedstawia się następująco:

  • wyciąg laboratoryjny musi być wyposażony w czujnik kontroli przepływu powietrza;
  • wyciąg laboratoryjny musi mieć blokadę podnoszenia okna na wysokości 500 mm, dodatkowo konieczna jest możliwość kontrolowanego zwolnienia blokady.

Przedstawione normy to normy europejskie. Polskim odpowiednikiem jest PN EN 14175 cz. 1-7.